De meestvoorkomende 6 basis huidtypes.

Oudere huid 25+ en 45+

Endogene / chronologische huidveroudering: interne invloeden, fysiologische huidveroudering bijv. aanleg, hormoonhuishouding, rimpels, contourverlies. Exogene / vroegtijdige huidveroudering: externe invloeden zoals hyperpigmentatie, beschadiging van collageen en elastine.

Hyperpigmentatie en door de zon beschadigde huid

Melanocyten - de oorsprong van melanine: pigmentcellen van de huid, gelegen in de basale cellaag van de opperhuid en de haarfollikels, synthetiseren melanine en geven het af aan de omringende keratinocyten in de vorm van zogenaamde melanosomen. Stimulatie veroorzaakt vervolgens een verhoogde bruine verkleuring van de huid.

Couperose en gevoelige, allergie-gevoelige huid.

Gaasachtige verwijding van de verwijde haarvaten van de huid. Verhoogd voorkomen over de jukbeenderen, neusgaten, neusingang en wangen. Een gevoelige, allergie-gevoelige huid reageert snel met roodheid, trekkerigheid, jeuk en schilfering.

Droge, uitgedroogde huid

Bij een droge huid is de natuurlijke olie- en vochtregulatie van de huid verstoord. De huid wordt ruw en broos, gespannen en in extreme gevallen ontstaan scheurtjes en uitdrogingseczeem.

Vette, onzuivere huid met neiging tot acne.

Ziekte van het talgklierstelsel en de haarfollikels, waarbij eerst niet-inflammatoire comedonen ontstaan en vervolgens inflammatoire puistjes en pustels. In ernstige gevallen is littekenvorming mogelijk.

Terug naar sartpagina